Tiidsilers
2013


T.g.v. het 40-jarig jubileum van de Strontrace, Beurtveer en Visserij in de herfstvakantie in Workum speelt theatergroep De Paupers het muziektheater “Tiidsilers”.  Het spektakel vindt plaats op zondagavond 20.00 uur op het water bij de sluis en Blazerhaven.

Al ruim 20 jaar maakt Stichting De Paupers op haar eigen, eigenzinnige manier theater op locatie. Daarbij kan uit een grote groep muzikanten en spelers geput worden, waardoor er een steeds wisselende “cast” ontstaat.

In “Tiidsilers” reizen De Paupers langs de verschillende facetten van de Strontrace. Hoogtepunten uit de geschiedenis van de Strontrace, maar ook kleine gebeurtenissen die al bijna vergeten zijn. Al mijmerend over de zin van het bestaan, het nut van het verleden en het genot van de toekomst. In “Tiidsilers” zijn Strontrace, Beurtveer en Visserij samengevat en teruggebracht tot zijn een meest eenvoudige vorm; …heen en weer…Tussen de herinneringen door vaart de dolende schipper, die op de terugreis naar Workum uit de koers raakt en verdwaalt op het IJsselmeer. In het licht van de maan blijkt zijn schaduw de enige metgezel. In een nachtmerrie jaagt hij de maan, zijn geliefde, achterna om uiteindelijk zijn zeemansgraf te vinden op de plek waar de maan achter de wolken verdwijnt.

De muziek voert de boventoon samen met de beelden op en om het water. De prachtige locatie rondom de sluis completeert  “Tiidsilers”.